Зарежда се...
Skip to content

Блог

Снимка на Марс

Каква атмосфера има планетата Марс?

Марс има много уникална за себе си атмосфера, която не може да бъде сравнена с други планети в Слънчевата система, дори тази на Земята. Най-близка атмосфера до Марсианската би била тази на Меркурий, защото и… Read More »Каква атмосфера има планетата Марс?

Снимка на Марс

Колко луни има планетата Марс?

Планетата Марс има 2 луни. Тя е единствената земеподобна планета, която има 2 естествени спътника. Именно тези спътници на Марс са Фобос и Деймос. Открити са през 1877г. от американски астроном Асаф Хал. В превод… Read More »Колко луни има планетата Марс?

Снимка на планета

Какво е планета?

В Космоса има много тела, сред които са звезди, черни дупки и тн. Едно сред тях е планета, какво прави едно тяло планета? За да отговорим на въпроса “Какво е планета?”, ние трябва да знаем… Read More »Какво е планета?

Снимка на луна

Луната е планета или звезда?

Луната е тяло, което обикаля около Земята. Често се двоумим дали Луната е планета или звезда. Истината е, че тя има характеристики, наподобяващи на планета и звезда, но не е нито едното. Тя е естествен… Read More »Луната е планета или звезда?

Снимка на бърза скорост

Каква е скоростта на светлината?

Много често срещаме понятието “със скоростта на светлината”, но какво всъщност означава? Скоростта на светлината е равна на разстоянието, което изминава за една секунда във вакум – 299 792 458 m/s. Тази скорост доста често… Read More »Каква е скоростта на светлината?

Снимка на Слънцето

Колко е разстоянието до Слънцето?

Разстоянието до Слънцето се равнява на една астрономическа единица, което е равно на 149,597,871 километра. Това разстояние, обаче, не е постоянно заради орбитата на Земята, която не е перфектен кръг, а представлява елипса. Земята се… Read More »Колко е разстоянието до Слънцето?

Снимка на черна дупка

Черна дупка в нашата галактика

Sagittarius A* (Стрелец А* на български) е името на супермасивна черна дупка в центъра на нашата галактика. Намира се на 26,673 светлинни години от Земята. Нейният диаметър е 60 милиона километра! За сравнение, това е… Read More »Черна дупка в нашата галактика

Снимка на планета и Слънце

На колко е равна една астрономическа единица?

Много често, когато четем за космически обекти в Слънчевата система срещаме понятието астрономическа единица. На латиница се бележи с AU (Astronomical Unit). Астрономическата единица се равнява на разстоянието от Земята до Слънцето, което е 149,597,871… Read More »На колко е равна една астрономическа единица?

Снимка на Георги Иванов

Кой е първият българин в Космоса?

Чудили сте се кой е първият българин в Космоса? Неговото име е Георги Иванов и неговото пътешествие из космоса прави България шестата държава, която е изпращала космонавт в Космоса. България е изпратила по-рано космонавт от… Read More »Кой е първият българин в Космоса?

Снимка на пустинна планета

Бъдещето на Земята и Вселената

Бъдещето на Земята и Вселената е нещо, което може би няма как да изменим, а трябва да се адаптираме към него. Може да изглежда сякаш нашата цивилизация е постигнала много, но сравнявайки го с какво… Read More »Бъдещето на Земята и Вселената