Skip to content

Бъдещето на Земята и Вселената

Бъдещето на Земята и Вселената е нещо, което може би няма как да изменим, а трябва да се адаптираме към него. Може да изглежда сякаш нашата цивилизация е постигнала много, но сравнявайки го с какво природата и Вселената са сътворили, ние не сме постигнали почти нищо.

1.
Бъдещето на Вселената и Земята следващите 1 милион години

 • 10,000 години – Ако тенденцията на глобализация продължи, то тогава генетичната вариация няма да бъде характерна само за един регион, а ще бъде разпространена глобално. Цвят на кожата и на косата ще бъдат разпространени из целият свят поравно.
 • 20,000 години – Езиците по света ще се изменят драстично. Само 1/100 думи ще бъдат запазени от днешните. Означавайки, че нито един от модерните езици ще бъдат разпознаваеми след тази година.
 • 50,000 години – Земята ще навлезе в нов ледников период, независимо от глобалното затопляне. Освен това, Земята ще забави въртенето около оста си достатъчно, за да трябва да добавим допълнителна секунда към всеки ден. Това е обратното на това, което се случва в момента. Тя забързва въртенето около оста си.
 • 100,000 години – Съзвездията, видими от Земята, ще бъдат напълно неразпознаваеми, поради тяхното изместване.
 • 500,000 години – Възможно е Земята да бъде ударена от астероид с диаметър 1 километър. Чрез наблюдения и симулации сме установили, че удари на астероиди се случват периодично и няма как да ги избегнем, освен ако не ги унищожим, преди да ни ударят.
 • 1 млн. години – Смята се, че изригване на вулкан ще промени живота както го познаваме. Последният път когато вулкан е избухнал с такава мощ е бил при началото на развитието на човешката цивилизация. Това почти не убило всички хора на света, като само около 3,000 са оцелели.
Възможно е така да изглежда Земята след 1 милион години

2.
Какви ще се случи следващите 1 милиард години?

 • 10 млн. години – Tектоновите плочи започват бавно да създават един континент отново. Тези на източна Африка ще се отцепят от континента, създавайки нов континент. Много по-късно Африка ще се сблъска с Европа където днес е Средиземно море. Това ще създаде огромни планини, дори е възможно да има връх по-висок от Еверест.
 • 50 млн. години – Фобос, спътникът на Марс, ще се разбие с планетата.
 • 100 млн. години – Земята най-вероятно ще бъде ударена от астероид с диаметър 10 километра. Това е с подобен размер на този, който уби динозаврите. Друго трагично събитие е това, че пръстените около Сатурн вече няма да са видими.
 • 250 млн. години – Всички континенти ще бъдат обединени в един, както при древният континент Пангеа.
 • 500-600 млн. години – Възможно е гама лъч на разстояние 6,500 светлинни години да уцели Земята и да разруши тотално озоновия слой, което ще убие голям процент от живите организми, обитаващи Земята.
 • 600 млн години – Луната ще се отдалечи достатъчно от Земята, за да не можем повече да наблюдаваме Слънчево затъмнение (събитие, при което от нашата гледна точка Луната застава точно пред Слънцето). Освен това, Слънцето ще блести по-ярко и по-ярко. В следствие на това, нивото на въглероден диоксид ще се намали драстично и 99% от растенията ще умрат, а с тях вероятно и повечето живи организми.
 • 1 мрд. години – Подари увеличаването на блестенето на Слънцето, средната температура на Земята ще е 47°C (в момента средната температура е 14°C). Земята ще е няколко пъти по-гореща и световните океани ще се изпарят.
Възможно е така да изглежда Земята след 1 милиард години