Skip to content

Кой е първият българин в Космоса?

Чудили сте се кой е първият българин в Космоса? Неговото име е Георги Иванов и неговото пътешествие из космоса прави България шестата държава, която е изпращала космонавт в Космоса. България е изпратила по-рано космонавт от държави като Франция (№12), Индия (№14), Япония (№21), Великобритания (№22) и Китай (№33).

1.
Първият българин в Космоса

На 10 април 1979г. Георги Иванов излита от град Байконур (днешен Казахстан) заедно с Николай Рукавишников (СССР) и прекарва 1 ден 23 часа 1 минута и 6 секунди в Космоса, правейки 31 обиколки около Земята.

Тяхната мисия под името “Союз 33” е била да се скачи на Съветската станция “Салют” и да достави припаси и извърши експерименти, но проблем с двигателя на ракетата прекратява мисията. Това ги принуждава да се върнат на Земята, където кацат на 320км от тяхното предвидено място – град Жезказган (Казахстан)

Въпреки че мисята бе провал, тя е единствената в цялата история на космическото пътуване, при която космонавтите ръчно са приземили ракетата.

Снимка на Георги Иванов
Георги Иванов – 1979г.

2.
Биография на Георги Иванов

Пълното му име е Георги Иванов Какалов, роден е на 2 Юли 1940г в град Ловеч. Той учи във военновъздушното училище в Долна Митрополия и след неговото завършване служи като пилот на Народна Република България.

На 1 март 1978г. е избран да участва в програмата “Интеркосмос”, където за единствен път е пътувал из Космоса.

Участвал е в Народното събрание (1981-1991г.) и получава множество награди и звания, сред които най-значими са:

  • “Герой на Народна Република България” – 1979г.
  • “Герой на Съветския Съюз” – 1979г.
  • Орден “Ленин” – 1979г.
  • Орден “Стара планина”- 2004г.
  • Звание “генерал-лейтенант” – 2004г.

3.
Любопитен факт

Георги Иванов държи световен рекорд, който и до днес не е подобрен. Този рекорд е именно, че по времето на цялата мисия той остава спокоен пулсът му не повишава нормата, дори когато мисията е прекратена и се налага да кацнат аварийно.