Skip to content

Каква атмосфера има планетата Марс?

Марс има много уникална за себе си атмосфера, която не може да бъде сравнена с други планети в Слънчевата система, дори тази на Земята.

Най-близка атмосфера до Марсианската би била тази на Меркурий, защото и двете планети имат много тънък слой атмосфера, която съдържа много малко или почти никакво количество кислород.

Снимка на Марс

1.
Атмосфера на Марс – съдържание

2.
Проблеми с липса на кислород

Можем да видим, че въглеродният диоксид е основния елемент, съдържащ се в атмосферата на Марс. Както вече знаем, хората не могат да дишат въглероден диоксид и поради високото му наличие в атмосферата, това би направило невъзможно да се разхождаме на повърхността на Марс без предпазен костюм и кислородна бутилка.

Друга интересена последица от преобладаването на въглероден диоксид в атмосферата на Марс е това, че на планетата няма да можем да извършваме процеса горене. Това може да не звучи като голям проблем, но всъщност е нещо основно. За да се извършва процеса горене, ние ще се нуждаем от кислород, който по съдържание е само 0,13%. Много машини като двигателя използват горене, за да работят.

3.
Значение на въглеродния диоксид в атмосферата

Поради високото наличие на този елемент, всяка промяна над него би имала голямо значение за планетата. Например през марсианската зима около полюсите става толкова студено, че въглеродният диоксид замръзва и образува ледени шапки (полярни шапки).

Предполага се, че при марсианска зима замръзва около 25% от атмосферния въглероден диоксид. Понеже това е основния газ изграждащ атмосферата, това води до много големи промени в налягането и съдържанието на атмосферата.