Skip to content

Кои планети могат да се видят с невъоръжено око?

Само 5 планети могат да се видят с невъоръжено око от Земята. Те са Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Сред тях Венера е най-ярка, всъщност е вторият най-ярък обект в небето след Луната. Обикновено не се наблюдават по едно и също време, а през различни дни от годината, но понякога се случва всички планети да бъдат видими едновременно.

Важно е да се знае кой обект се счита за планета, например защо Луната не е планета. Повече за това, както и всички планети от Слънчевата система и техните характеристики можете да прочетете тук.

Меркурий и Венера са най-забележими рано сутрин и през повечето вечер. Марс, Юпитер и Сатурн, когато са близо до орбитата на Земята, могат да бъдат наблюдавани преди изгрева на Слънцето. Те не могат да бъдат наблюдавани целогодишно, всяка е видима за няколко месеца, по различно време от другите. Непременно ще се случи всички 5 планети да бъдат видими по едно и също време. Среща се само няколко пъти на десетилетие.

През последните 20 години е било наблюдавано 3 пъти – края на 2004г. и началото на 2005г., през 2016г. и през 2020г. Всички планети могат да се видят с невъоръжено око, обикновен човек не би могъл да ги разпознае от звездите в небето. Най-трудно е да се намери Меркурий, защото тя отразява най-малко светлина от Слънцето.


Как е възможно планети да се видят с невъоръжено око?

Знаем че тези планети се намират на милиони километри от нас, но въпреки това ние можем да ги видим само с просто око, защо се случва това?

Отговорът е не толкова сложен, това е защото те блестят както всяка една звезда. Когато ги наблюдаваме с просто око, ние не можем да видим никакви техни характеристики като цвят, размер и тн. Дори не бихме ги разпознали една от друга ако не сме тренирани.

Чрез телескоп можем да наблюдаваме тези техни черти, които с просто око не можем да видим. Възможно е с най-обикновен телескоп, при правилни метерологични условия, да се видят пръстените на Сатурн.