Skip to content

Луната е планета или звезда?

Луната е тяло, което обикаля около Земята. Често се двоумим дали Луната е планета или звезда. Истината е, че тя има характеристики, наподобяващи на планета и звезда, но не е нито едното.

Тя е естествен спътник на Земята.

1.
Защо Луната не е планета или звезда?

За да бъде едно тяло планета, то трябва да:

  • има достатъчно маса, за да придобие формата на сфера, по влиянието на собствената си гравитация
  • да обикаля около звезда
  • не бива да произвежда енергия чрез термоядрени реакции (характерни за звездите)
  • нейната орбита не бива да бъде зависима от тези на други планети

Последната точка е причината защо Луната не е планета – защото обикаля около Земята. Орбитата на Луната е зависим от земната.

Това е лесно да си го представим с казус. Ако Земята изведнъж изчезне, то токава орбитата на Луната ще се промени коренно, защото няма собствена орбита, а следва земната.

От друга страна ако Земята изчезне, то орбитите на другите планети в Слънчевата система не биха се промелини, защото техните орбити не са зависими от Земята, а от Слънцето.

Снимка на луна

2.
Защо Луната не е звезда?

За да бъде едно тяло звезда, то трябва да произвежда енергия чрез термоядрени реакции. Повърхността на звездите е изградена от плазма.

Луната не покрива нито една от тези точки. Освен това, звездите са наистина големи обекти, в сравнение с Луната, която е наистина малка. Въпреки че Луната свети в нощното небе, тя не произвежда светлина, а отразява тази на Слънцето.

Това означава, че Луната не е нито планета, нито звезда, а естествен спътник. Тя е просто тяло, което обикаля около Земята и я следва навсякъде, но не произвежда енергия и светлина.