Skip to content

Можем ли да живеем на Марс?

Сюжет на множество научна фантастика е колонизацията на Марс. Милиони хора напускат Земята и наричат Марс своят нов дом. Човешката цивилизация е много добра да се приспособява към екстремни условия. Имаме градове по средата на пустинята Сахара и на Южния полюс – две коренно различни условия на живот. Въпреки това, можем ли да живеем на Марс?

1.
Какви предизвикателства предлага червената планета?

Една година на Марс (тоест времето, което ѝ отнема да направи пълна обиколко около Слънцето) е близо 2 пъти по-дълга от тази на Земята – 687 дни. Това е защото Марс е по-отдалечена от Слънцето спрямо Земята. Заради това, веднъж на 2 години се отваря прозорец, в който да изтреляме ракета от Земята до Марс. Ако трябва да се изпрати нещо на Марс, в най-лошият случай това може да отнеме до 2 години. Важно е когато колонизираме Марс, да вземем със себе си достатъчно провизии за 2 години, което би отнело множество ракети. Това би било наистина скъп проект.

Средно Марс се намира на 20 светлинни минути разстояние от Земята. Какъвто и сигнал да бъде обменен между Земята и Марс, той ще отнеме 20 минути да приситгне до другата планета, още толкова време ще отнеме за да се получи обратен отговор. Това, както и предишната причина, предлагат че обществото на Марс ще бъде затворено и ще функционира независимо от това на Земята.

Проблем е защото финансирането е от Земята, този проект е прекалено скъп и не опдавдава инвестицията.

2.
Можем ли да живеем на Марс?

Климата на Марс не е никак благоприятен. Планетата е значително по-студена от Земята, не само заради разстоянието от Слънцето, но и задари липсата на силна атмосфера, която да задържа топлина от Слънцето. Средната температура на Марс е -62°C. Около полюсите може да стане много студено, до -126°C. Около екватора през лятото може да достигне 21°C, но вечерта може да спадне до -73°C.

Живот на открито, би бил невъзможен. На Земята сме предпазени от радиоактивните лъчи на Слънцето, но Марс не разполага с тези защити под формата на магнитно поле и озонов слой. Би било логично Марсианската колония да се намира под земята. Там човек може да се разхожда без космически костюм, но навън е напълно невъзможно без, тъй като атмосферата не съдържа достатъчно кислород.

На Марс ще се нуждаем от храна и вода за да оцелеем. Заради ниските температури, храната под формата на разстения трябва да бъде отглеждана изцяло на закрито. За момента няма открит резерв от течна вода, въпреки че се твърди наличието на такава на повърхността преди милиони години.

Гравитацията на Марс е само 38% от тази на Земята. Това създава множество проблеми, ако тялото не тренира редовно, скелета ще се счупи от собственот си тегло. За да се избегне това трябва да се тренира минимум 2 часа на ден. Ако искаме да се върнем на Земята, в най-добрият случай ще ни отнеме месеци да се приспособим към стария начин на живот, а в най-лошият, можем никога да не се приспособим.

3.
Заключение

На теория можем да живеем на Марс, можем да живеем навсякъде, стига всичко от изброените да ни бъде осигурено. Идва с много трудности и предизвикателства, но не е невъзможно. Този проект би струвал наистина много, но в крайна сметка може и да си заслужава.