Skip to content

Значението на космическите отпадъци

Какво представляват?

Космическите отпадъци са наричани още и космически боклуци, това са елементи от нефункциониращ обект, създаден от човека, намиращи се в орбитата. Пример за подобни обекти са неактивни сателити, части от ракетни мисии, боя, но също така и предмети като медни игли.

Какви проблеми създават?

Едно парченце боя, обикалящо Земята не би създало огромен проблем. Всъщност след време под влиянието на гравитацията, то ще изгори, навлизайки в атмосферата. Проблем би било ако има безброй такива.

Безброй много подобни малки обекти в орбитата ще действат като чаршаф и ще покрият Земята. Когато ракета излита в орбита, тя ще се затрудни да не бъде уцелена от тези малки парченца, които се движат с около 12,000 км/ч. При тази скорост дори парченце боя би нанесло достатъчно щети, за да бъде предотвратена мисията. В по-лош слуай ракетата напълно ще бъде раздробена в космоса. Нейната маса ще бъде добавена към частиците, обикалящи орбитата, правейки проблема по-зле и усложнявайки излитането на следваща ракета.

С други думи, ако има достатъчно космически отпадъци около Земната орбита, то това може да предотврати излитане на ракети в следващите десетки, ако не и стотици години.

Какво е положението в момента?

За момента положението е управляемо, но създаваме повече космически боклуци, от колкото се изпаряват. По текущи данни има 128,000,000 частици по-малки от 1 сантиметър, 900,000 частици между 1-10 сантиметра и 34,000 парченца, които са по-големи от 10 сантиметра. Това са само обектите, за които знаем и следим, реалното число може да бъде до 2 пъти по-голямо.

Бъдещето е неясно, тъй като тези парченца се сбъскват и се получават повече по-малки частици. Ако малко парче боя е достатъчно да свали цяла ръкета, то тогава това е огромен проблем.

Какво можем да направим?

Компаниите, които имат сателити в орбита, често ги движат, за да избегнат удар с космически отпадъци. От друга страна обаче, когато даден сателит им е ненужен, те го оставят в космоса и неизбежно той се сблъсква с космически боклуци, правейки проблема по-голям.

Ние като обикновени граждани не можем да променим случващото се, освен да говорим за това и да споделяме какви проблеми създава. Тези действия могат да ни заключат от изследването на космоса за години наред.

Много е важно да гледаме на космоса като реките ни, като океаните ни, като въздуха ни, като Земята ни. В противен случай ще се заключим на тази планета, без изход, колкото и да се развие технологията.